NL EN

Taal wijzigen

Alles over audits - deel 1: interne audits

20/12/2019 | | Kwaliteit

Deze blogpost is het eerste deel in een trilogie over audits. Ik zal drie soorten audits bespreken: audits door een derde partij, door een tweede partij en een interne audit. In het eerste deel van deze serie, vertel ik u meer over de interne audit

Verschillende types van een interne audit

Een goede interne kwaliteitsaudit is altijd van toegevoegde waarde voor uw bedrijf, zelfs wanneer het zonder certificatie is. 

Een interne audit kan op drie manieren worden uitgevoerd:

 1. Compliance audit
  Dit type interne audit is het minst ingrijpend. Het is eigenlijk puur een controle om te zien of uw procedures en instructies in overeenstemming zijn met de standaard vereisten. 
 2. Improvement audit
  Tijdens deze audit wordt er gezocht naar mogelijke verbeterpunten. Deze audit daagt u uit om uw manier van werken kritisch onder de loep te nemen. Uw procedures worden uitgebreid geanalyseerd en u krijgt advies om uw werkwijze efficiënter te maken. 
 3. Gecombineerde audit
  Uw bedrijf zal de meeste baat hebben bij een audit waarbij de compliance en improvement audit gecombineerd worden. Dit is naar mijn mening de beste manier om een interne audit uit te voeren. 

Interne audits in de praktijk

Toen ik zelf nog als kwaliteitsmanager werkte in een fabriek, moest ik eens een interne audit uitvoeren bij de onderhoudsafdeling. 

Voordat ik aan de interne audit begon, sprak het hoofd van de afdeling mij aan. Hij zei dat de onderhoudsafdeling toch nooit zou voldoen aan de ISO-normen. Het was niet de meest aangename start van een audit, maar het motiveerde me wel om hem te tonen dat de audit hem praktische tips kon opleveren om zijn processen te optimaliseren

Tijdens de audit nam ik het preventieve en correctieve onderhoud onder de loep. Ik ontdekte al snel dat het grootste probleem waar deze afdeling tegenaan liep, het bestellen van losse onderdelen was. Hierbij ging men geregeld over het budget heen. 

Dit was echter een probleem dat vrij eenvoudig opgelost kon worden met de aanschaf van een bepaald softwareprogramma. Doordat ik het probleem vond én hem een realistisch uitvoerbare oplossing bood, kon de manier van werken aanzienlijk verbeterd worden. Aan het einde van mijn interne audit was het hoofd van de afdeling zeer gelukkig. 

Moet ik een externe auditor inschakelen voor een interne audit? 

Een interne kwaliteitsaudit kan ook uitgevoerd worden door een externe auditor. Toen ik zelf nog niet als externe auditor werkte, stond ik hier sceptisch tegenover. Ik was ervan overtuigd dat een interne audit best werd uitgevoerd door mensen die voor het bedrijf werkten. Met de jaren kwam bij mij echter het besef dat een externe auditor soms wel van toegevoegde waarde kan zijn voor een bedrijf. 

Mijn kritische houding ten opzichte van externe auditors plaatste mij soms in lastige situaties. Zo kon ik het interne auditplan niet altijd volgen, wat er tijdens een ISO 9001-audit zelfs een keer voor zorgde dat we moesten vaststellen dat het systeem niet-conform was. 

Een externe auditor had ervoor kunnen zorgen dat we wél in overeenstemming waren met het interne auditplan

De voordelen van een interne audit, uitgevoerd door een externe auditor

 1. Een externe auditor is niet bekend met uw bedrijf, de processen of de procedures. Hierdoor kijkt de auditor zeer kritisch en durft hij/zij veel (domme) vragen te stellen. Een externe auditor bekijkt uw werkwijze vanuit een nieuw perspectief en zet u zo aan het denken. 
 2. Een externe auditor heeft persoonlijk geen belang bij de uitkomst van de audit. Tijdens de audit zal hij/zij objectief en kritisch zijn en niet aarzelen om non-conformiteiten of mogelijke verbeterpunten onder uw aandacht te brengen. 
 3. Omdat een externe auditor geen persoonlijke relatie heeft met uw bedrijf of de werknemers, zal hij/zij niet aarzelen om eerlijk en direct te zijn in het verslag van de audit. 

Wilt u een interne audit door een externe auditor laten uitvoeren? Aarzel niet om mij te contacteren voor meer informatie

Lees ook waarom u van mij nooit een score van 10/10 zult halen bij een kwaliteitsaudit. 

 

 

 

 

 

 

Blijf op de hoogte